In urma cu un an, Vodafone Romania rezilia contractul pe care il avea cu lantul elen Germanos de distributie a produselor si serviciilor aferente telefoniei mobile.
Decizia a fost motivata de reprezentantii operatorului prin imposibilitatea companiei elene de a indeplini cerintele de reprezentare de brand ale Vodafone. Aceasta intrucat actiunile lantului de distributie au fost achizitionate atunci de operatorul de telefonie mobila Cosmote.
La acea data, Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, estima ca veniturile companiei pe care o conduce nu vor fi afectate de ruperea contractului de distribuitie cu Germanos. La un an de la ruptura, este foarte greu de demonstrat in ce masura businessul Vodafone a fost afectat de rezilierea contractului.
In ultimele luni, doua tendinte s-au conturat in strategia de dezvoltare a retelei de distributie la Vodafone. In primul rand, numarul magazinelor proprii Vodafone s-a dublat fata de vara anului trecut ajungand in prezent la 83 de unitati. Mai mult, compania a iesit la cumparaturi pe piata locala a distribuitorilor telecom. Operatorul a anuntat luna trecuta preluarea tuturor locatiilor si operatiunilor postpaid ale companiei Petrocom D&V, fost dealer Vodafone. In urma achizitiei, Vodafone a preluat si cele 55 de magazine detinute de Petrocom D&V in Bucuresti si in 25 de judete.
Cat priveste influenta pe care ruperea acestui contract a avut-o asupra incasarilor Cosmote, lucrurile sunt mult mai simple. Chiar oficialii grupului Cosmote au declarat ca integrarea retelei de distributie a Germanos a contribuit cu 26% la cresterea veniturilor in Romania, Albania, Bulgaria si fosta republica iugoslava Macedonia.
In Romania, numai reteaua de magazine Germanos a contribuit cu peste 65% la numarul de clienti atrasi in al doilea trimestru de Cosmote, circa 236.000 de utilizatori, comparativ cu 104.000 de clie