Oamenii de ştiinţă susţin că au identificat partea din creier care procesează ameninţarea unei pedepse pentru nerespectarea regulilor sociale. În studiul, care a fost publicat în revista „Neuron”, cercetătorii susţin că descoperirile lor ar putea avea implicaţii în înţelegerea comportamentului psihopaţilor.
Într-o serie de experimente, investigatorii au folosit scanările creierului pentru a monitoriza activitatea mintală a voluntarilor care se gândeau în momentul respectiv la cum pot răspunde unei provocări privind implicarea într-o normă socială, în acest caz, fiind vorba de principiul obiectivităţii.
Provocarea a fost configurată în două moduri: una implicând sancţiuni pentru comportamentul care viola standardele acceptate de cinste, iar alta care nu prevedea „pedepse”.
Diferenţele de reacţie s-au observat prin rezonanţa magnetică
În primul scenariu, cercetătorii au instruit persoana A să decidă câţi bani de la un premiu comun ar trebui să dea persoanei B. Primitorul a fost, apoi, informat despre câţi de mulţi bani a câştigat prima persoană pentru amândoi şi i s-a dat opţiunea de a cheltui întregul sau o parte din alt premiu în bani care ar fi redus câştigurile primei persoane.
În al doilea scenariu, a doua persoană era un primitor pasiv din câştigul primeia. Scanarea creierului a arătat, în cazul persoanei A, că regiunile din cortexul prefrontal s-a „luminat” când a luat decizia despre care ştiau că le va aduce pedeapsa. Acele regiuni sunt cunoscute ca fiind implicate în controlul luării unei decizii în legătură cu probleme de cinste şi, de asemenea, de evaluare a stimulilor de pedepsire. Atunci când persoana B a fost scoasă din ecuaţie, fiind substituită de computer, ameninţarea pedepsei a produs o activitate mult mai puţin intensă în mintea persoanei A, după cum s-a observat la rezonanţa magnetică. (L.S.)
Oamenii de ştiinţă sus