Tariceanu refuza modelul de lider tip „Becali“. „Modelul nostru nu trebuie sa fie presedintele de club bogat care vrea sa fie si antrenor in acelasi timp si care este copiat de presedintele tarii, care vrea sa fie si prim-ministru“, a spus premierul.
Sigur ca o asemenea declaratie e facuta ca sa dea bine electoral; de altfel, ea a fost facuta la o intilnire de lansare a candidatilor PNL pentru Parlamentul European, care a avut loc duminica in Prahova.
Dar, pe fond, cind cere separarea zonelor de competenta, presedintele liberal are dreptate! Romania moderna nu are nevoie de lideri mesianici si nici de lideri a caror pretinsa competenta se extinde si se exercita asupra unui numar suspect de mare de domenii.
Desigur, e riscant sa dai dreptate in aceste luni vreunuia dintre actorii politici majori care se lupta deschis si care folosesc inclusiv munitie neconventionala. Insa dincolo de conflictele electorale conjuncturale e fundamental pentru o Romanie cu adevarat moderna sa nu renuntam la citeva principii.
Principiul separarii puterilor in stat e cheie de bolta pentru orice constructie statala democratica; incalcarea lui este dovada ca o democratie e in pericol. Reformulez, in lumina ultimelor fraze, aprecierea fata de declaratia actualului premier al Romaniei: la nivelul principial, el are dreptate, asa cum si Vadim sau Becali ar fi avut dreptate daca ar fi spus acelasi lucru.
Afirmatia lui Calin Popescu Tariceanu trebuie insa obligatoriu sa fie pusa si in context. E exagerat ca presedintele tarii sa ceara unui guvern sa aiba o sustinere majoritara si transparenta? Mai degraba nu, as zice.
E exagerat ca Traian Basescu sa prezinte in sfirsit, nu in Piata Universitatii, un raport de tara sui generis si sa vorbeasca despre un guvern in care exista atit de multi ministri ale caror performante insumate i