Doi cercetători români au acceptat să dezvăluie care au fost cele mai inedite experienţe trăite cu ocazia monitorizării fluviului Expediţia Internaţională a Dunării "Joint Danube
Doi cercetători români au acceptat să dezvăluie care au fost cele mai inedite experienţe trăite cu ocazia monitorizării fluviului
Expediţia Internaţională a Dunării "Joint Danube Survey 2", care a parcurs 2.000 de km, trecând prin 11 ţări, a fost considerată cea mai complexă acţiune ştiinţifică de supraveghere şi monitorizare a fluviului de până acum.
Oamenii de ştiinţă din ţările riverane au lucrat cot la cot pe cele două nave ale expediţiei. Toţi au ţinut şi jurnale de bord, din care Carmen Hamchevici şi Gabriel Chiriac ne-au împărtăşit câteva experienţe.
Expediţia a început la jumătatea lunii august la Regensburg în Germania şi a străbătut Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Moldova, Ucraina şi România, finalizându-se la Tulcea.
Miza acestei acţiuni a fost definirea problemelor concrete ale Dunării, mai ales în apropierea construcţiilor şi complexurilor energetice care au afectat apa şi mediul acvatic. Chimiştii, biologii şi hidromorfologii au recoltat zilnic probe din principalii afluenţi ai Dunării.
Dispozitive inedite de recoltare
Carmen Hamchevici este chimist în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului şi a făcut parte din echipa românească de specialişti, având şi experienţa acumulată în 2001, când a participat la o expediţie similară. Comparând cele două experienţe, Carmen Hamchevici consideră că, anul acesta, acţiunea a avut un grad mult mai mare de complexitate.
S-au recoltat în premieră pentru fluviul Dunărea probe biologice de macronevertebrate cu ajutorul dispozitivului de air-lift, dispozitiv creat şi operat la bord în cea de-a doua parte a expediţiei de ing. Richar