Toma Pavel preda la Universitatea din Chicago si a tinut cursuri de literatura franceza si comparata la Universitatile Princeton si California.
In momentul in care trupele sovietice au intrat in Praga, Toma Pavel - pe atunci cercetator la Academie - a inteles ca regimul comunist va deveni tot mai opresiv, iar mijloacele de exprimare tot mai limitate.
Pentru un filolog, aceasta era o drama ireparabila. Ajuns in lumea libera, cariera sa a cunoscut o evolutie fulminanta: doctorat la Paris, profesor de literatura in Canada, si apoi la universitatea din California si la Princeton.
Astazi, este profesor la universitatea din Chicago, considerata intre primele zece din lume, unde preda in Departamentul de limbi si literaturi romanice si in cunoscutul "Committee on Social Thought". A publicat mai multe carti de referinta in domeniu si spune ca majoritatea anglicismelor care au invadat limba romana vor disparea in timp.
Alungat de tancurile sovietice Cariera profesorului nu a inceput sub o zodie buna. In deceniul sase, partidul - inca nesigur pe propriile forte - a decis ca literatura sa fie complet subordonata ideologic. Admis la Facultatea de Filologie din Capitala in 1957, gaseste un refugiu in lingvistica, domeniu care depindea mai putin de capriciile puterii. Deschiderea din 1964 il gaseste la unul dintre Centrele de Cercetare ale Academiei Romane. Reuseste sa publice in presa literara si sa tipareasca "Fragmente despre cuvinte", un eseu despre caracterul viu, trait, al limbajului. In aceasta perioada i-a frecventat pe membrii Cercului de la Sibiu - Ion Negoitescu, Cornel Regman si Stefan Augustin Doinas. Devine un apropiat al lui Nicolae Steinhardt, care ii insufla pasiunea libertatii. Ofensiva sovietica din Cehoslovacia a reprezentat un moment decisiv in viata profesorului. Prevazand instaurarea unei insuportabile cenzuri politice, s-a hotarat sa