Popularul Joseph Daul/PPE-DE
"Cer guvernului roman mai multa responsabilitate", spune eurodeputatul Joseph Daul (presedintele popularilor europeni - PPE-DE), in asteptarea auditului de miercuri, de la Comisia Europeana, cu privire la cat de pregatita este Romania sa acceseze fondurile pentru agricultura.
Raportul urmeaza sa fie prezentat de comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer Boel.
Reamintim ca infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Inerventii in Agricultura (APIA) ar fi trebuit sa aiba loc inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta fiind o conditie obligatorie in vederea inchiderii dosarului de negociere pe agricultura.
Situatia in care se afla astazi agricultorii romani nu este in intregime o consecinta a incapacitatii administratiei centrale, a Guvernului, de a pune in miscare mecanismul absorbirii fondurilor europene.
Indulgenta cu care Comisia Europeana a tratat restantele Romaniei in timpul, dar mai ales la finalul negocierilor de aderare, precum si lipsa totala de transparenta a evaluarilor facute de inaltii functionari europeni sunt ingrediente la fel de importante ale esecului functionarii APIA.
Redactor: Domnule Joseph Daul, ce informatii circula in cadrul comisiei parlamentare din care faceti parte privitor la posibilele sanctiuni pe care Comisia Europeana le-ar putea aplica Romaniei, sanctiuni cauzate de incapacitatea guvernului, a Ministerului Agriculturii, de a face functionala Agentia de Plati pentru Agricultura?
Joseph Daul: Stim de la expertii Comisiei Europene ca disfunctionalitatile importante constatate in activitatea agentiei ar putea atrage pierderea a pana la 25% din fondurile europene destinate agriculturii.
O asemenea recomandare ar reprezenta, din punctul meu de vedere, cea mai dezavantajoasa varianta pentr