Consultantii financiari mizeaza pe o apreciere a leului pe termen mediu, cu mici fluctuatii.
Pentru a diminua riscurile, nu trebuie mizat pe o singura moneda.
Evolutia din ultimele luni a monedei nationale i-a derutat pe constanteni. Deprecierea sa brusca a creat o problema: in ce moneda ne tinem economiile? Pentru a raspunde la intrebare, bancherii au inceput sa ofere prognoze ale cursului pentru sfarsitul anului. Astfel, economistii BCR au declarat, la Constanta, ca raportul leu-euro va fi de 3,3 la sfarsitul anului. Tot la Constanta, Bogdan Baltazar, consultant financiar si membru in Consiliul de Administratie al BRD, a avansat o alta cifra, destul de asemanatoare: 3,2. Raportul este valabil in conditiile in care economia merge normal si nu se intampla nicio situatie de criza sau catastrofa. "In primele sase luni ale anului viitor, leul se va pastra in jurul valorii de 3,15 – 3,2. Cred, din analizele mele, ca leul va cunoaste o viteza de croaziera, cu variatii in jurul acestor valori", a precizat Bogdan Baltazar.
Economii mixte
In ceea ce priveste moneda in care ar fi cel mai profitabil sa economisim, consultantul financiar nu a dorit sa dea sfaturi, dar a dezvaluit modul in care a investit propriii bani. "Eu am 95% in lei. Din acestia, 15% sunt pe piata de capital si restul sunt in instrumente sigure: depozite bancare, obligatii de stat… E un profil de risc foarte scazut. Mai am niste bani, din perioada in are am muncit in Londra, si acestia sunt pusi intr-o serie de fonduri mutuale in strainatate, in moneda straina", a precizat Bogdan Baltazar.
Volatilitate prelungita
Bancherii sunt de acord, la unison, ca vremea in care leul crestea ca Fat Frumos a apus. Va urma o perioada lunga de oarecare apreciere, dar vor exista de asemenea derapaje destul de importante. Pentru a evita deprecierile, cel mai bine ar fi s