Drepturile omului în Rusia vor fi aduse în discuţie
Nicolas Sarkozy face prima vizită la Moscova în calitate de şef al Franţei, însă, la nici câteva luni după instalarea sa la Elysée, relaţiile cu Kremlinul sunt deja tensionate. Încă din campania electorală, Sarkozy şi-a exprimat în repetate rânduri dezaprobarea faţă de politicile Moscovei – iată poate de ce Vladimir Putin l-a felicitat pentru victorie abia după două zile.
Şeful de la Elysée va fi totuşi primit, după toate regulile protocolului, inclusiv în dacea lui Vladimir Putin, la un dineu informal. Astăzi urmează să aibă loc negocieri bilaterale extrem de complicate. Pe agendă se vor afla inevitabil, chestiuni spinoase precum Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa, din care Rusia s-a retras temporar din cauza planurilor americane antirachetă ori dosarul nuclear iranian, unde divergenţele dintre Franţa şi Rusia sunt mari. (În timp ce Hexagonul pledează, ca şi SUA, pentru sancţiuni economice mai mari la adresa Teheranului, Moscova afişează o opoziţie făţişă).
Preşedintele rus va încerca să afle care sunt priorităţile Franţei, care se pregăteşte să preia preşedinţia Uniunii, în contextul în care va urma un summit dificil UE-Rusia.
Un subiect dificil ce va fi abordat va fi şi cel referitor la Kosovo. Şi în acest caz, Moscova uzează din plin de dreptul său de veto din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a bloca independenţa provinciei, în timp ce preşedintele Franţei consideră că politica europeană faţă de Kosovo „nu trebuie să devină prizoniera Rusiei”. Sarkozy crede totuşi, aşa cum el însuşi declara în Bulgaria, că poate convinge Rusia să devină un „facilitator şi nu o ţară care complică rezolvarea marilor probleme ale lumii”.
Pentru experţii politici francezi, este clar că relaţiile dintre Rusia şi Franţa se vor răci faţă de era lui Jacques Chirac, mai ales că su