Romanii vor sa fie recompensati pana si pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere, considerand ca un mediu curat, una dintre "problemele europene", nu este de ajuns pentru a strange gunoaiele, a declarat, marti, ministrul Mediului si Deszvoltarii Rurale, Attila Korodi.
"Potrivit concluziilor unui studiu realizat de IMAS la comanda Ministerului Mediului, gestionarea selectiva a deseurilor este o problema necunoscuta pentru majoritatea romanilor. Totodata, cercetarea arata ca deseurile nu reprezinta una din problemele arzatoare de mediu de pe agenda publicului", a spus Korodi.
"Foarte putini considera ca merita sa depuna eforturi doar pentru a avea un mediu curat. Acest lucru explica faptul ca, la ora actuala, romanii nu asociaza binele personal cu mediul in care traiesc.
Ei considera, pe de o parte, ca rezolvarea problemelor care afecteaza calitatea mediului este doar de competenta administratiei publice, iar, pe de alta parte, declara ca s-ar simti motivati sa colecteze selectiv deseurile in conditiile in care ar exista un sistem de bonificatii si sanctiuni", a explicat Attila Korodi.
Ministrul a mai aratat ca in timp ce femeile incearca sa mentiona curatenia si un mediu curat, "barbatii par a fi motivati la o scara mai mare de efectele negative ale deseurilor pentru mediu. Tinerii cauta si sunt atenti la stimulare economica, in timp ce pentru persoanele in varsta vad gestionarea selectiva a deseurilor drept o obligatie".
Pe baza studiului realizat pe un esantion de 1.449 de persoane din 115 orase si sate, Ministerul Mediului a lansat o campania, derulata cu fonduri Phare in valoare de 500.000 de euro, "Fiecare deseu are locul sau", desfasurata in perioada 27 septembrie-15 noiembrie, cu scopul de a informa publicul larg asupra colectarii selective a deseurilor.
"La nivel local, subiectul