„Stop abuzurilor! Nu şpăgii!“ este un mesaj ignorat de studenţii craioveni, care, de cele mai multe ori, preferă să spună „Da şpăgii“ şi să treacă examenele. Cu toate că DNA-ul studenţesc există de un an în Universitatea din Craiova, nici un student nu a depus reclamaţii. DNA-ul studenţesc a fost înfiinţat în toamna anului trecut de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) la propunerea Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova şi încearcă să promoveze corectitudinea şi transparenţa în mediul universitar. DNA-ul studenţesc trebuie să rezolve sesizări care reclamă abuzurile, şpaga, traficul de influenţă, încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, abuzul de putere, agresiunile de orice gen practicate de studenţi, profesori sau alţi membri ai mediului academic.
Şpaga, ascunsă în vânzarea de cărţi sau în meditaţii Universitatea din Craiova pare un tărâm al făgăduinţei dacă ar fi să ne luăm după numărul sesizărilor depuse de studenţi timp de un an, adică nici o sesizare. Aparenţele înşală însă şi acest lucru îl ştie şi conducerea COS, care încearcă să îi convingă pe studenţi să reclame actele de corupţie. „Nu am primit nici o sesizare şi studenţii evită să vorbească deschis despre şpagă. Cine dă şpagă nu spune. Ştim că profesorii au diferite strategii ca să ia bani de la studenţi. Se pun bani în plase sau plicuri sau în ziare, există metoda meditaţiilor, a cărţii, adică studentul dă o anumită sumă de bani ca să cumpere o carte pentru examen pe care fie nici nu i se dă, fie după ce o foloseşte o dă înapoi profesorului ca să o revândă. Dar nu putem face nimic dacă ei nu au curajul să reclame“, a explicat Dana Prună, preşedinta COS Craiova.
DNA-ul funcţionează în alte centre universitare Acest proiect a funcţionat în alte centre universitare, unde profesorii au fost daţi afară din învăţământ după ce studenţii au reclamat că le-au dat