Exista, in istoria de doua ori milenara a crestinismului, doua puncte de vedere care nu au incetat sa se confrunte. Fara sa se contrazica, prezente amandoua in traditia Bisericii, ele constituie si azi o intrebare fundamentala a credinciosului: ce este mai important in viata omului religios – a crede sau a face fapte bune? Ca sa ne referim la traditia crestina, superioritatea credintei este exprimata in epistola catre Iudei, in timp ce convingerea ca faptele bune sunt cele mai importante se gaseste in epistola apostolului Iacob.
La drept vorbind, tensiunea dintre aceste doua puncte de vedere este ea insasi datatoare de sens. Pentru cei care, retrasi in manastiri, se consacra contemplatiei mistice credinta sta pe primul plan. Pentru cei care actioneaza in lume, fie ca sunt membri ai clerului sau mireni, este mai importanta actiunea.
Anuntand intentia de a da amploare actiunii sociale a Bisericii, noul Patriarh Daniel indica vocatia acesteia de a se implica mai mult in lume. Ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Daniel a facut dovada implicarii sale sociale prin dezvoltarea unor asezaminte, dar si prin deschiderea unui post regional de radio apartinand mitropoliei. Acum, PF Sa doreste sa extinda experimentul la scara nationala, infiintand un radio si un post de televiziune pe care sa le patroneze. Pe de alta parte, Patriarhul a intalnit pe primul-ministru si membri ai guvernului, convenind sa colaboreze pe planul social. Biserica va fi consultata ori de cate ori este vorba de interventiile asupra categoriilor celor mai defavorizate, ocrotirea sanatatii etc.
Sa o spunem limpede: in Romania, saracia extrema este mai raspandita decat in alta tara a Uniunii Europene. In Romania, problemele de sanatate publica sunt de o deosebita gravitate. Ca sa nu luam decat un singur exemplu, in tara noastra sunt, dupa estimari demne de incredere, 600.000 de persoane i