In ultima perioada, o parte dintre analisti, pe baza cursului zilnic de schimb al leului (in raport cu euro), cauta sa descopere fie un maxim, fie un minim istoric si, uneori, transmit mesaje false in piata. Daca vrem sa reflectam realitatea acestei piete sensibile, se impune si o analiza a evolutiei monedei nationale in raport cu euro pe baza cursului de schimb real mediu lunar. De ce trebuie sa luam in analize cursul de schimb mediu lunar si nu pe cel zilnic? Pentru ca tendintele sunt mult mai relevante si mai importante si nu dorim sa cadem in capcana speculatiilor. De exemplu, prin compararea cursului din 28 septembrie a.c. cu cel inregistrat la inceputul lunii (3 septembrie) rezulta o depreciere a leului cu 2,86% iar acelasi curs raportat la cel din 21 septembrie ne arata un leu apreciat cu 1,37%, desi este evident ca trendul lunii septembrie a fost de depreciere a monedei nationale fata de euro.
Mai mult. Analizele pe baza cursului de schimb real aduc un plus de precizie fata de cele care utilizeaza cursul de schimb nominal. Cursul de schimb real mediu lunar - cursul de schimb nominal mediu lunar al unei monede ajustat cu diferentialul de inflatie (calculat pe baza HICP) dintre tara de comparatie si zona euro - are legaturi puternice cu alti indicatori lunari macroeconomici, precum: rata lunara a inflatiei, volumul lunar al investitiilor straine directe, deficitul lunar al contului curent. Iar o analiza comparativa a cursului de schimb cu alte piete emergente din zona, respectiv din Polonia, Republica Ceha si Ungaria, are mai multa relevanta.
Chiar daca cifrele, respectiv traiectoriile, vorbesc, cateva sublinieri se impun. Pana in iulie a.c., tendinta generala a celor patru monede a fost de a se aprecia in raport cu euro, cursul de schimb real mediu inregistrat in iulie fata de iunie fiind cuprins intre 1% (zlotul polonez) si 3,36% (leul rom