Reprezentanţii FMI au semnalat Guvernului, săptămâna trecută, riscurile care planează asupra economiei, completând, astfel, un lung şir de avertismente transmise de alte instituţii financiare internaţionale. Un studiu Standard&Poors plasează România, Bulgaria şi ţările baltice în topul celor mai vulnerabile economii. La fel şi un alt raport, al băncii daneze Danske, în timp ce elveţienii de la UBS semnalează supraîncălzirea economiei. Cele mai recente avertisme
Reprezentanţii FMI au semnalat Guvernului, săptămâna trecută, riscurile care planează asupra economiei, completând, astfel, un lung şir de avertismente transmise de alte instituţii financiare internaţionale.
Un studiu Standard&Poors plasează România, Bulgaria şi ţările baltice în topul celor mai vulnerabile economii. La fel şi un alt raport, al băncii daneze Danske, în timp ce elveţienii de la UBS semnalează supraîncălzirea economiei. Cele mai recente avertismente vin, însă, de la Fondul Monetar Internaţional.
Într-un interviu acordat Capital, şeful misiunii FMI, Alfred Jaeger, spune că Guvernul a dat dovadă de nerealism atunci când a previzionat veniturile bugetare, în special în ceea ce priveşte contribuţiile sociale. Mai mult, acesta susţine că nu vede de unde va fi finanţată o nouă majorare a pensiilor, cu 33%, în 2009. Astfel de îngrijorări sunt însă ignorate de Executivul de la Bucureşti, care tocmai a decis să majoreze pensiile cu două luni mai devreme.
Reprezentanţii FMI au identificat patru mari riscuri la care este supusă economia românească. Primul este creşterea alarmantă a deficitului de cont curent. Al doilea vine din zona politicilor Guvernului, într-o perioadă electorală. Teoria economică spune că în perioadă de boom, guvernele ar trebui să aplice politici mai restrictive, pentru a nu alimenta ris