Pentru prima dată, în România, rectorii pensionari nu vor mai putea, sub nici o formă, să candideze pentru un nou mandat în fruntea universităţilor. Mai mult, profesorii care vor împlini pe parcursul noului mandat vârsta de 65 de ani vor fi scoşi, în sfârşit, din calcul, interzicându-li-se să participe la competiţia pentru scaunul de rector.
Prin respectiva măsură, ministrul Adomniţei speră, în premieră, pentru învăţământul superior, să îi elimine din sistem pe rectorii pensionari, adică să aplice Legea Învăţământului, predecesorii săi limitându-se la a emite recomandări timide.
Deşi, ordinul de ministru ce va reglementa cadrul legal de desfăşurare a alegerilor, ce vor avea loc în perioada noiembrie 2007 - mai 2008, nu a fost încă emis de MECT, Cristian Adomniţei ne-a declarat că este decis să interzică participarea la alegeri pentru rectorii care au avut 2 mandate şi pentru oricine împlineşte vârsta de pensionare în timpul mandatului.
Rectorii care îşi încheie în această toamnă cel de-al doilea mandat vor fi nevoiţi să îşi facă bagajele, deoarece nu vor mai avea dreptul să candideze la scaunul pe care l-au ocupat.
„Prin această interdicţie s-a vrut tăiat capul lui Oprea. E o măsură cu dedicaţie, pentru că, din anul 2012, se va liberaliza dreptul de a candida. Din surse apropiate ştiu că voiau să dispar, dar s-au agitat degeaba, pentru că eu nu mai vreau un al treilea mandat.
Mă duc în Parlamentul European şi vreau să iau Primăria Iaşiului. Tragedia e că ministerul se află, încă, în perioada comunismului, când controla tot”, a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
La rândul său, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Lizica Mihuţ, spune: „Este o încălcare a autonomiei universitare. A lua dreptul la candidatură nu e doar o măsură antidemocratică, ci şi una represivă. Ne vom bate până