Colegiul CNSAS a decis că Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a făcut poliţie politică. El a lucrat mai întâi pentru Securitate, apoi pentru DIE. Sursa: Foto: Rompres
Înalt Prea Sfinţitul Pimen Zainea,Arhiepiscopul Sucevei şi Rădă-uţilor, îngroaşă, de ieri, rândul foş-tilor colaboratori ai Securităţii cupatalama de la CNSAS.
Cu un vot strâns,Colegiul CNSAS a decis că ÎPS Pimen afăcut poliţie politică, furnizând, încă dinanii ’70, informaţii mai întâi pentru Securitate,cu numele de cod „Sidorovici“,apoi pentru Direcţia de InformaţiiExterne, pentru care semna „Petru“. Totieri, a fost respinsă şi contestaţiaEpiscopului de Alba-Iulia, AndreiAndreicuţ, la decizia similară a Colegiuluide la începutul lunii septembrie.
Lăudat pentru lipsa„elementelor mistice“
După mai multe săptămâni de amânarea dosarelor preoţilor pe motiv căînalţii ierarhi ortodocşi au refuzat, repetat,audierile la CNSAS, decizia de colaborarecu Securitatea în cazul ÎPS Pimenera iminentă, susţin mai mulţimembri ai Colegiului. Probatoriul „destulde voluminos“, definitivat deja demai bine de o lună, dă, potrivit acestora,indicii clare despre o colaborare îndelungatăîntr-o primă etapă cu Securitatea,care l-a propulsat ulterior spre DIE.
Racolat în vremea când era ghid laMănăstirea Putna, unde a fost stareţ(1957-1961) şi apoi muzeograf (1964-1974), Pimen primea frecvent aprecieridin partea ofiţerului de Securitate căruiaîi raporta ca sursă. Într-un raport aflat înarhivele CNSAS, ofiţerul îl remarcăpentru faptul că, „spre deosebire de ceilalţi“, nu foloseşte „elemente mistice“atunci când le prezintă mănăstireaturiştilor, adesea străini.
„Petru“, note despre diaspora
De la Putna, Pimen pleacă în scurttimp stareţ la Mănăstirea „Sfântul Ioancel Nou de la Suceava“ (1974-1977), perioadăpetrecută, de fapt, mai mult înGermania, l