Proprietarii care demolează zidurile de rezistenţă din apartamente pun în pericol soliditatea imobilului şi sunt pasibili de amenzi usturătoare, chiar şi de pedeapsa cu
Proprietarii care demolează zidurile de rezistenţă din apartamente pun în pericol soliditatea imobilului şi sunt pasibili de amenzi usturătoare, chiar şi de pedeapsa cu închisoarea
Cazurile celebre de la cutremurul din 4 martie 1977 atrag atenţia asupra a ceea ce se poate întâmpla dacă lucrările de amenajare sunt făcute fără aprobarea experţilor.
Specialiştii în construcţii avertizează că amenajările interioare neautorizate pot avea consecinţe grave atât pentru locatarul în cauză, cât şi pentru vecini.
În plus, inspectorii precizează că un perete de rezistenţă dărâmat poate însemna o amendă de până la un miliard de lei vechi, refacerea structurii afectate şi, în cazuri extreme, chiar caz penal.
Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii a mai multor blocuri din Bucureşti, în timpul cutremurului din 1977. Unul din cele mai cunoscute cazuri este cel de pe strada Lizeanu din sectorul 2, unde o parte a unui imobil care avea la parter o agenţie Loto s-a prăbuşit.
"Eu ştiu că vorbea lumea că cei de la Loto au vrut să bage în vitrină o maşină şi au tăiat un stâlp care era de rezistenţă. La cutremur, totul a cedat şi ştiţi consecinţele", povesteşte Mihai Munteanu, care locuieşte pe strada Ştefan cel Mare în sectorul 2.
Cazul este confirmat şi de directorul Direcţiei Urbanism şi Gestionarea Teritoriului Sector 2, Bogdan Pârvanu. "Ceea ce s-a întâmplat la Lizeanu s-a întâmplat şi la Dunărea, la Universitate, şi la Casata, în apropiere de Piaţa Romană, unde au scos câte un stâlp ca să lărgească cofetăria. S-a mai întâmplat şi la blocul OD16 din Militari, făcut cu muncă patriotică, vă daţi seama că lucrările s-au făcut prost", a mai exemplificat Pârvanu.