Secretarul american de stat, Condoleeza Rice, si secretarul apararii, Robert Gates, vor discuta vineri si sambata la Moscova problema scutului antiracheta. Statele Unite intentioneaza sa instaleze elemente ale scutului lor antiracheta in Polonia si in Cehia, pentru a contracara eventuale amenintari ale unor tari-problema, ca Iranul, transmite NewsIn.
Rusia considera aceasta actiune un pericol pentru securitatea sa si le-a propus americanilor sa renunte la proiect si sa foloseasca, printre altele, o baza radar de la Gabala, din Azerbaidjan. Responsabilii americani spun ca radarul azer este doar o completare a discpozitivului si nu il poate inlocui.
Rusia a anuntat in luna iulie ca-si va suspenda participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), care limiteaza numarul armamentelor grele desfasurate intre Atlantic si Urali. De asemenea, a amenintat ca se va retrage din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare (FNI), vizand eliminarea rachetelor cu raza de actiune scurta si medie.
Un inalt responsabil din Departamentul american de Stat a anuntat saptamana trecuta ca Statele Unite au propus "cateva idei foarte creative" pentru a rezolva diferendele cu Moscova. Dar nu a dat niciun semn de schimbare in dosarul scutului antiracheta.
Washingtonul intentioneaza sa instaleze un radar puternic in Cehia si 10 rachete de interceptare in Polonia, pana in anul 2012.
Liderul de la Moscova, Vladimir Putin a propus in luna iulie crearea unui sistem de aparare antiracheta impreuna cu NATO. Washingtonul nu a raspuns detaliat la aceasta sugestie.
Secretarul american de stat, Condoleeza Rice, si secretarul apararii, Robert Gates, vor discuta vineri si sambata la Moscova problema scutului antiracheta. Statele Unite intentioneaza sa instaleze elemente ale scutului lor antiracheta in Polonia si in