La o jumătate de secol de la prima lansare a navetei Sputnik, directorul Secţiei de cercetări a Agenţiei Spaţiale Europene ne dezvăluie planurile explorărilor pentru deceniile care
La o jumătate de secol de la prima lansare a navetei Sputnik, directorul Secţiei de cercetări a Agenţiei Spaţiale Europene ne dezvăluie planurile explorărilor pentru deceniile care vin
David Southwood, director la ASE, a acordat un amplu interviu unui reporter de la BBC şi a subliniat, în lumina ultimelor progrese făcute în domeniul explorărilor spaţiale, care sunt proiectele NASA şi ale Agenţiei Spaţiale Europene pentru viitorii 50 de ani. "Am plecat în spaţiu, pentru prima oară, pe 4 octombrie 1957, odată cu prima lansare Sputnik.
O jumătate de secol de explorări a dus la importante progrese şi descoperiri. Nu ştiu câţi credeau atunci că, peste 50 de ani, vom avea o Staţie Spaţială, vom fi trimis navete la marginea Sistemului Solar şi vom avea aparatură plasată pe Marte.
Poate că unii au visat mai mult decât atât. Cred că următorul secol va fi cel al cercetărilor spaţiale şi cred că, din cauza epuizării rapide a resurselor, vom fi mult mai determinaţi decât până acum să cucerim alte planete", a spus savantul britanic, renumit profesor universitar de astrofizică.
"Prima noastră ţintă va fi Marte, pentru că este foarte aproape de Pământ şi pentru că am făcut deja progrese serioase în această direcţie", spune David Southwood.
Istoria explorărilor spaţiale spune că în vara anului 1969, la numai două săptămâni după ce Neil Amstrong devenise primul om care a păşit pe Lună, un specialist în construirea de rachete, Wernher von Braun, omul care alcătuise planul primei aselenizări, a propus conducerii NASA un amplu proiect pentru trimiterea oamenilor pe Marte.
Conform calculelor doctorului von Braun, cu dotările de atunci şi cu investiţii serioase di