Florian Bichir: "Deşi pare un nonsens, stânga paote deveni puternica în România doar dacă se fărâmiţează". Sursa: EVZ
Sâmbătă, la Comitetul Executiv Naţional al PSD de la Braşov, Mircea Geoană n-a mai fost la fel de norocos ca-n 2006, la Hotelul Confort.
De fapt, nici el nu mai este acelaşi Geoană, care reprezenta o figură nouă, un om de care se legau speranţele unora de a reconstrui PSD-ul. „Băiat subţire“, Mircea Geoană s-a afişat ca un reformator şi-a ajuns să bea bere cu cocorii lui Vanghelie în Rahova.
A pierdut lamentabil referendumul împotriva preşedintelui, pe care l-a promovat cu disperare. A eşuat în moţiunea de cenzură împotriva guvernului, deşi fusese atenţionat că partidul nu-l urmează. A angajat cameramani să-şi filmeze colegii la vot, dar declara ritos presei: „Partidul nostru are oameni valoroşi şi integri, ostaşi loiali care vor vota disciplinat“.
După aflarea rezultatului, diplomatul a izbucnit coleric împotriva lui Ion Iliescu: „Să-i fie ruşine!“ şi a cerut excluderea acestuia. „Eu nu plec. Să plece Geoană“, a declarat Iliescu, dar unii se jură că l-au auzit pe Ion Iliescu spunând după declaraţiile lui Geoană: „Ce trebuia să fac în 2005 voi face acum“.
Adică un alt partid. Speriaţi de posibilitatea scindării PSD, la Braşov „s-a pus batista pe ţambal“, iar Ion Iliescu a fost iertat până după europarlamentare. Geoană a ieşit înfrânt de această dată, însă de câştigat ceva tot a avut. A reuşit să ascundă sub covor rezultatele moţiunii, aşa cum a mai făcut-o şi cu referendumul, fără să fie tras la răspundere: „Din punctul meu de vedere, subiectul moţiunii de cenzură este închis“.
Scandalul dintre Iliescu şi Geoană nu reprezintă doar un conflict între cei doi, ci între cele două partide care continuă să subexiste împreună în PSD. Cristian Diaconescu a avut bunul-simţ să afirme