Ce-aţi zice de o manifestaţie a românilor împotriva infracţiunilor comise de români în Italia? O manifestaţie desfăşurată aici, în România, în Bucureşti sau în oricare alt oraş.
Ce-aţi zice de o manifestaţie a românilor împotriva infracţiunilor comise de români în Italia? O manifestaţie desfăşurată aici, în România, în Bucureşti sau în oricare alt oraş.
Dacă primarul Romei, Walter Veltroni, şi-a chemat conaţionalii să protesteze faţă de valul infracţional (îndeosebi) românesc din Peninsulă, atunci şi noi, românii, avem aceleaşi justificări să manifestăm.
O dată pentru că grupurile infracţionale din Italia, în fapt o minoritate, reprezintă principala ameninţare pentru cei care lucrează cinstit acolo, cu acte sau de-a dreptul la negru. (Italia nu e nici ea perfectă).
În al doilea rând, banii câştigaţi de cei plecaţi la muncă în străinătate reprezintă pentru milioane de familii din ţară principala resursă a unui trai decent şi singura bază a speranţelor pentru un viitor mai bun.
Există apoi pericolul de contagiune: eticheta "român-infractor" se va lipi de toţi: de cei plecaţi să muncească cinstit sau să înveţe, de oamenii de afaceri, de sportivi sau chiar de simplii turişti.
Să fii român devine din ce în ce mai jenant. Când, potrivit datelor oficiale, 65 la sută din infracţiunile împotriva siguranţei persoanelor de pe teritoriul italian sunt comise de români, atunci nu mai putem invoca nici exagerările presei peninsulare, nici apetitul ei pentru senzaţionalul ieftin, nici rasismul, nici xenofobia, nimic.
Deschiderea graniţelor şi racordarea României la Europa civilizată au adus nu numai oportunităţi mai numeroase de a munci, de a învăţa, de a face afaceri sau de a participa la schimburi culturale. A facilitat şi asaltul pegrei, care a surprins nepregătite autorităţile din Occident. Acum vreo 10 ani, ţări precum Germania, B