Doctorii români consideră că intenţia ministrului de a organiza rezidenţiat „pe post“ nu rezolvă criza de medici din ţară. Valul de proteste la adresa ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, legat de noile reguli la examenul de rezidenţiat l-a făcut pe acesta să-şi nuanţeze ieri declaraţiile.
1 /.
„Absolvenţii de Medicină vor putea alege între rezidenţiatul «cu post» şi cel «fără post».
Cine optează pentru rezidenţiatul cu post are obligaţia de a rămâne în spital pe toată durata perioadei de pregă tire. Astfel, dacă rezidenţiatul durează cinci ani, medicii vor lucra încă cinci ani pentru statul român“, a spus ministrul.
Declaraţia a venit după ce sâmbătă ministrul declarase că toţi rezidenţii vor fi obligaţi să rămână pe locurile unde au candidat dublul perioadei de pregătire, ceea ce poate însemna şi 14 ani. „Acestă declaraţie a fost scosă din context“, a explicat ministrul. Intenţiile lui Eugen Nicolăescu nu sunt văzute cu ochi buni de doctori.
„Vrea să dreagă busuiocul“
Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), apreciază că, prin noile declaraţii, ministrul încearcă să „dreagă busuiocul“.
„Nicolă escu a aruncat o vorbă la Petroşani, fără să aibă nimic scris pe hârtie. După părerea mea, ministrul a ajuns la aceste declaraţii pentru că a văzut că lumea face vâlvă că le pleacă medicii şi a vrut să arate că face ceva ca să îi oprească“, consideră preşedintele CFM.
Deşi recunoaşte că ideea unui rezidenţiat pe post este una bună, fiind practicată în străinătate cu succes, Pereţianu apreciază că la noi este introdusă într-un context nefavorabil.
Măsura s-a aplicat şi înaintede ’89, fără succes
La rândul lui, Vasile Astărăstoaie, preşedintele Comisiei de Bioetică de la Colegiul Medicilor din România, subliniază că rezidenţia