Două acte normative aflate acum pe masa Guvernului şi a Camerei Deputaţilor, modificarea Ordonanţei 195/2005 şi a Legii 24/2007, vor salva spaţiile verzi de la distrugere. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase şi restaurante, in păduri nu vor mai apărea vile de lux, pe spaţiile verzi nu vor mai răsări cartiere rezidenţiale, iar construcţiile ilegale vor fi desfiinţate.
Două acte normative aflate acum pe masa Guvernului şi a Camerei Deputaţilor, modificarea Ordonanţei 195/2005 şi a Legii 24/2007, pot salva spaţiile verzi. Astfel, wc-urile publice din parcuri nu mai pot fi transformate in terase şi restaurante de fiţe, in păduri nu vor mai apărea vile de lux, pe spaţiile verzi nu vor mai răsări cartiere rezidenţiale, iar construcţiile ilegale vor fi desfiinţate. Sună pompos, dar odată legile aprobate şi publicate in Monitorul Oficial, nici o autoritate nu va mai avea vreo scuză in a le aplica.
Peste jumătate din spaţiile verzi au fost defrişate in ultimii ani, mai bine de un milion şi jumătate de copaci au fost seceraţi numai in Capitală. Multe avize au fost date de edili pe motiv că Legea mediului are multe lacune şi permite fie construirea pe spaţiul verde, fie transfomarea parcurilor in zone construibile. De două zile, situaţia incepe să se schimbe. Campania Jurnalului Naţional de salvare a spaţiilor verzi incepe să aibă rezultate. Primul pas a fost făcut marţi in Senat, cănd a fost adoptată propunerea legislativă iniţiată de senatorul Marius Marinescu pentru modificarea Legii 24 din 2007. Astfel, a fost interzisă emiterea autorizaţiilor pentru construcţiile şi amenajările pe orice tip de spaţii verzi prevăzute in planul urbanistic general. Această propunere reglementează administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane unde sunt admise doar lucrările pentru punerea in valoare a parcurilor şi a e