O simplă neatenţie la redactarea bilanţului poate aduce o firmă în situaţia de a achita impozite mai mari decât veniturile sau, din contră, să apară cu pierderi în ciuda profitului consistent înregistrat. Anul trecut, bucureşteanul Daniel Dumitrescu, patronul unei companii IT, s-a trezit că are de plătit un impozit pe profit de patru ori mai mare decât se aştepta. „Până la urmă, s-a lămurit: contabila greşise la introducerea datelor şi de aici toată încurc�
O simplă neatenţie la redactarea bilanţului poate aduce o firmă în situaţia de a achita impozite mai mari decât veniturile sau, din contră, să apară cu pierderi în ciuda profitului consistent înregistrat.
Anul trecut, bucureşteanul Daniel Dumitrescu, patronul unei companii IT, s-a trezit că are de plătit un impozit pe profit de patru ori mai mare decât se aştepta. „Până la urmă, s-a lămurit: contabila greşise la introducerea datelor şi de aici toată încurcătura. Bine că până în final nu a trebuit să şi scot banii ăia din buzunar“, explică el.
Erorile contabile sunt mult mai des întâlnite decât am crede şi lovesc, deopotrivă, în firmele de apartament şi în multinaţionale. Totuşi, cele mai expuse sunt companiile mici, care alocă mai puţine resurse acestui domeniu. Ana Dincă, managing partner al Audit One, firmă specializată în contabilitate, audit şi consultanţă fiscală, spune că greşelile cele mai frecvente apar la sfârşitul anului şi privesc evaluările. „Vorbim aici de erori privind deprecierea activelor sau creanţelor ori dimensionarea provizioanelor. În plus, suntem încă subordonaţi funcţiei fiscale şi facem totul ca situaţiile financiare să servească Fiscului, deşi este o diferenţă majoră între cele două componente“, spune Dincă.
Destul de des se întâlnesc înregistrări contabile fără documente justificative,