O persoană juridică română primeşte de la o altă persoană juridică română dividende aferente exerciţiului financiar 2006, pentru care societatea care a distribuit dividendele a plătit 10% impozit. Societatea care primeşte dividendele vrea să le repartizeze mai departe acţionarilor/asociaţilor. Până la ce dată trebuie să plătească impozitul şi în ce procentaj? Daniela Alexandrescu - Iasi Din punct de vedere contabil, dividendele primite de societatea deţinătoar
O persoană juridică română primeşte de la o altă persoană juridică română dividende aferente exerciţiului financiar 2006, pentru care societatea care a distribuit dividendele a plătit 10% impozit. Societatea care primeşte dividendele vrea să le repartizeze mai departe acţionarilor/asociaţilor. Până la ce dată trebuie să plătească impozitul şi în ce procentaj?
Daniela Alexandrescu - Iasi
Din punct de vedere contabil, dividendele primite de societatea deţinătoare a titlurilor de participare reprezintă un venit financiar care se va reflecta în rezultatele sale financiare. Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele primite de la o persoană juridică română constituie venituri neimpozabile.
Prin urmare, entitatea beneficiară a dividendelor îşi va afecta rezultatul financiar cu valoarea acestora în exerciţiul în care s-a făcut repartizarea dividendelor, urmând să facă repartizarea profitului pe dividende către propriii săi acţionari sau asociaţi - în limita profitului realizat şi nu neapărat la nivelul dividendelor primite - abia după încheierea respectivului exerciţiu financiar.
Impozitarea acestora se va face în procentaj de 16% aplicat la suma brută, în măsura în care asociaţii sau acţionarii beneficiari ai dividende