Teoretic, este simplu să îţi instalezi o centrală termică individuală, pe o piaţă integral liberalizată a gazelor, unde furnizorii se bat pe clienţi. În practică, demersul se dovedeşte mult mai dificil. Trecerea la un sistem individual de încălzire rămâne o problemă spinoasă pentru proprietarii de apartamente. Principala cauză: restricţiile aduse de legislaţie în procesul de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire, la care se adaugă şi opreliştile r
Teoretic, este simplu să îţi instalezi o centrală termică individuală, pe o piaţă integral liberalizată a gazelor, unde furnizorii se bat pe clienţi. În practică, demersul se dovedeşte mult mai dificil.
Trecerea la un sistem individual de încălzire rămâne o problemă spinoasă pentru proprietarii de apartamente. Principala cauză: restricţiile aduse de legislaţie în procesul de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire, la care se adaugă şi opreliştile ridicate de furnizorii de agent termic.
Schimbarea sistemului de încălzire pentru populaţia care locuieşte în apartamente are două componente: instalarea noului sistem cu centrală proprie şi debranşarea de la vechiul sistem. Dacă prima nu ridică dificultăţi majore, cea de-a doua reprezintă o adevărată provocare.
Instalarea unui sistem individual de încălzire (centrală termică, calorifere, infrastructura de ţevi), împreună cu întocmirea documentaţiei tehnice şi obţinerea avizelor necesare, durează cel mult două luni. Costurile unei astfel de investiţii, realizată prin reţeaua ExpertGaz, variază între 1.000 şi 2.000 de euro, în funcţie de dimensiunile locuinţei (garsonieră-apartament) precum şi de echipamentele alese, spune Laurenţiu Muşat, director în cadrul Distrigaz Sud.
Cea mai scumpă instalaţie - 2.000 de euro
@N_P