Deşi libera circulaţie a serviciilor a eliminat orice barieră din calea investiţiilor pe pieţele externe, societăţile de investiţii financiare (SIF) au abordat cu moderaţie extinderea
Deşi libera circulaţie a serviciilor a eliminat orice barieră din calea investiţiilor pe pieţele externe, societăţile de investiţii financiare (SIF) au abordat cu moderaţie extinderea plasamentelor în afara ţării, aflându-se, încă, în perioada de tatonare.
Tonul a fost dat, în noiembrie anul trecut, de SIF Muntenia (SIF4), care a investit 7,5 milioane de dolari în două tipuri de titluri de valoare listate la Bursa din Luxemburg. SIF Transilvania (SIF3) anunţă că va ieşi, până la sfârşitul anului, pe una din pieţele europene.
Adevărul: Cum va aborda SIF Transilvania pieţele externe?
Mihai Fercală: Acum, după crearea cadrului legal şi investiţional adecvat, SIF 3 analizează performanţele pieţei de capital şi ale pieţei monetare externe, în vederea identificării, chiar din acest an, de oportunităţi investiţionale. Intenţionăm să ieşim pe piaţa acţiunilor şi a obligaţiunilor corporative, şi va fi pe una din următoarele trei pieţe europene: Viena, Paris sau Londra. Pentru început, vom păstra o valoare redusă a plasamentelor, pentru a deprinde mecanismele de tranzacţionare.
- Ce strategie veţi urmări în administrarea activului în funcţie de cele două tipuri de plasamente (acţiuni şi monetare)?
Investiţiile în străinătate nu vor schimba însă situaţia actuală, astfel că cea mai mare parte a operaţiunilor va rămâne tot pe piaţa autohtonă de capital. În ceea ce priveşte plasamentele realizate pe piaţa monetară, strategia societăţii va rămâne aceea de a plasa fondurile băneşti, temporar disponibile, cu prioritate în bănci comerciale solide, la raportul cel mai bun dintre dobânda ce se poate obţine şi riscul asumat. Se urmăresc perioadele şi scadenţele optim