Specialiştii din domeniu avertizează că această măsură va avea efecte negative şi asupra producătorilor. Reducerea cu 15% a preţului medicamentelor propusă, recent, de Ministerul Specialiştii din domeniu avertizează că această măsură va avea efecte negative şi asupra producătorilor.
Reducerea cu 15% a preţului medicamentelor propusă, recent, de Ministerul Sănătăţii va bulversa activitatea farmaciilor mici, care nu au un potenţial financiar foarte ridicat pentru a-şi menţine afacerile pe linia de plutire.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România (APMR), Petre Pânculescu, măsura de reducere a preţurilor la medicamente cu 15% are efecte negative asupta producătorilor şi distribuitorilor de medicamente.
"Aceste scăderi descurajează distribuitorii de medicamente, vor fi afectate mai ales acele farmacii independente care nu au un potenţial financiar foarte mare, pentru a se susţine şi, probabil, vor fi trecute în proprietatea unor lanţuri farmaceutice", a declarat preşedintele APMR, în cadrul unui seminar pe teme farmaceutice.
În opinia acestuia, tendinţa de dispariţie a farmaciilor independente de pe piaţă este tot mai evidentă în ultimul timp, însă fenomenul se va accentua în urma introducerii măsurii de reducere a preţurilor medicamentelor.
"Deja numărul de farmacii pe piaţa românească este mai mare decât este necesar. În perioada următoare, se va consolida piaţa pe sectorul lanţurilor de farmacii, vor rezista pe piaţă şi unele farmacii independente, însă numai în acele zone unde există un deficit, în oraşele mici sau în mediul rural. În marile oraşe, tendinţa este de extindere şi consolidare a lanţurilor de farmacii", a explicat Petre Pânculescu.
Piaţa farmaceutică locală a înregistrat o creştere accentuată în ultimii ani, pentru anul 2007 estimările Asociaţiei Producătorilor de Medicamente