» Pimen, alias "Petru" si "Sidorovici", a primit verdict de politie politica.
» Andrei Andreicut, cunoscut drept "Ionica", va contesta decizia CNSAS in tribunal.
» Urmeaza alti sapte inalti prelati, printre care si Bartolomeu Anania.
CNSAS a decis ca arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a facut politie politica si a respins contestatia Arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicut, mentinandu-i verdictul de colaborator al fostei securitati ca politie politica.
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a facut politie politica, este decizia Colegiului CNSAS, care ii va fi comunicata in termen de 30 de zile. Adoptarea deciziei, sustin surse din Colegiu, a avut loc se pare in urma unei sedinte destul de tensionate, cu un vot foarte strans de sase la cinci.
Contactat de Romania libera, Pimen a refuzat sa vorbeasca despre acest subiect, marginindu-se sa ne spuna doar "Foarte bine si buna ziua", dupa care a inchis telefonul. Pimen a avut legaturi atat cu Departamentul Securitatii Interne, cat si cu Directia de Informatii Externe, avand doua nume de cod: "Sidorovici" si "Petru".
In perioada comunista, intre 1976-1977, Pimen a fost la specializare la Universitatea din Köln si a indeplinit si cateva misiuni peste hotare. In 1977 se afla in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite si Canada, iar in 1979 era la Reprezentanta Patriarhiei Romane la Ierusalim. De asemenea, a fost membru in cateva delegatii sinodale care au vizitat alte Biserici.
Dupa 1990, Pimen s-a remarcat prin doua initiative controversate pe care le-a initiat: retrocedarea catre arhiepiscopia pe care o conduce a fondului forestier care apartinuse Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernauti si ridicarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor la rangul de Mitropolie a Bucovinei.
Din punct de vedere politic, Pimen a sustin