Einstein si misterele credintei (II)
In numarul trecut am inceput sa redam cateva amanunte din noua Biografie a marelui fizician,
semnata de Walter Isaacson, in acest numar continuam publicarea extraselor. Curand dupa aniversarea a 50 de ani, Einstein a dat un remarcabil interviu in care a fost mai revelator ca niciodata in legatura
cu conceptia sa religioasa. Acest interviu i-a fost luat de George Sylvester Viereck, care se nascuse in Germania, se mutase inca de cand era copil in America unde si-a petrecut viata scriind poezii usor erotice, luand interviuri oamenilor importanti si exprimandu-si dragostea sa complexa fata de tara natala. Einstein presupunea ca Viereck era evreu. De fapt, Viereck afirma cu mandrie ca se tragea din familia Kaiserului, iar mai tarziu a devenit simpatizant al nazismului, fiind chiar inchis in America, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, sub invinuirea ca era propagandist german.
Interviul acordat de Einstein
lui George Sylvester Viereck
Viereck a inceput prin a-l intreba pe Einstein daca se considera german sau evreu. "Este posibil sa fiu amandoua", a replicat Einstein, Nationalismul este boala copilariei, pojarul omenirii".
La intrebarea daca evreii ar trebui sa incerce sa se asimileze, Einstein a raspuns: "Noi evreii am fost prea dornici sa ne sacrificam idiosincra-siile ca sa ne conformam".
Iar la intrebarea, in ce masura a fost influentat de crestinism? A ras-puns: "In copilarie am fost instruit atat in cunoasterea Bibliei cat si a Talmudului. Sunt evreu, dar sunt subjugat de figura luminoasa a Nazarineanului".
Acceptati existenta istorica a lui Iisus? l-a intrebat apoi Viereck. "Indiscutabil! i-a raspuns Einstein. Oricine a citit Evangheliile a simtit prezenta actuala a lui Iisus. Persona-litatea lui pulseaza in fiecare cuvant. Nici un alt mit nu este plin de a