Ultima modificare a Codului Fiscal introduce reglementări absurde pentru industria jocurilor de noroc: obligaţia de impozitare a veniturilor realizate din jocul la cazinou şi la maşinile de joc electronice. Sursa: AP Photo
Acest lucru este imposibil de realizat, susţin reprezentanţii asociaţ iilor de profil, deoarece venitul care intră în acest fel în buzunarul unui jucător nu poate fi cuantificat. Iar Ministerul Economiei şi Finanţelor nu explică modul în care impozitul pe aceste venituri (nu pe profit) poate fi colectat cu reţinere la sursă, adică zilnic sau de fiecare dată când joacă.
Prevederea urmează să se aplice începând cu 1 ianuarie 2008. Reprezentanţii jocurilor de noroc susţin că nici măcar nu au fost consultaţi în elaborarea textelor care îi vizează din proiectul de modificare a legii fiscale, iar Ministerul Economiei şi Finanţ elor nu ne-a infirmat acest lucru.
Risc de faliment
„În nicio ţară din lume nu există un asemenea impozit. Aceasta este o taxă fictivă, menită să umfle bugetul“, susţine Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţ iei Organizatorilor de Cazinouri din România.
Potrivit patronilor de cazinouri, aceste firme riscă să ajungă la faliment dacă venitul jucătorilor de până la 10.000 lei va fi impozitat cu 20%, iar cel ce depăşeşte această sumă, cu 25%.
Nu se impozitează venitul de până la 600 de lei provenit din orice joc de noroc (bingo, loto, tombole etc.)
„Nu putem face poliţia jucă- torului în cazinou sau la maşinile electronice, nu-l putem urmări câţi bani scoate din buzunar şi câţi ia“, ne-a declarat Cristian Pascu, vicepreşedintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc.