Reducerea dependentei energetice fata de Rusia prin proiecte precum gazoductul Nabucco este tema principala a conferintei de la Vilnius, in timp ce Gazprom negociaza cu Serbia.
La Vilnius, reprezentantii UE, SUA si ai statelor est-europene si-au reafirmat sprijinul pentru proiectul Nabucco, ce ar urma sa tranziteze Romania, aducand gaz din Azerbaidjan prin Turcia si Bulgaria. Adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si coordonatorul politicii energetice SUA in zona Marii Caspice, Matthew Bryza, a declarat ieri ca monopolul de stat rus Gazprom este de vina pentru temerile Europei privind securitatea energetica, informeaza Baltic Times. Bryza a subliniat importanta proiectului Nabucco nu pentru a scoate Gazprom de pe piata, ci pentru a oferi o alternativa ce va descuraja monopolul rus sa se comporte ca instrument politic. "Trebuie sa existe concurenta, altminteri un monopol va actiona intodeauna ca un monopol", a spus Bryza, respingand ca "absolut neadevarate" declaratiile Gazprom cum ca nu ar exista suficient gaz in Azerbaidjan pentru acest proiect.
Intre timp, Gazprom incearca sa descurajeze atat tarile participante la proiectul Nabucco, precum Ungaria, cat si vecinii lor, cum ar fi Serbia, propunand un proiect alternativ, South Stream. Tot ieri, la Belgrad, oficialii sarbi si reprezentanti ai Gazprom au inceput negocieri pe marginea acestui proiect. Aleksandr Popovici, ministrul sarb al Energiei, a declarat in acest sens ca "vom incerca sa convingem Gazprom sa prefere Serbia in locul Romaniei. Facem tot ce e posibil sa-i convingem ca e mai convenabil ca viitorul traseu al conductei sa traverseze rauri si teren plat, in locul muntilor Carpati", informeaza postul de radio B92.
Patriciu vs Gazprom
Monopolul rus Gazprom ar putea participa la privatizarea companiei petroliere NIS din Serbia, de care este interesata s