Locuitorii Capitalei ar putea plati cu 10% mai mult pentru energia termica in aceasta iarna, daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va aproba cererea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) de majorare, din 1 noiembrie, cu 28,9% a tarifului de transport si distributie a energiei termice.
Directorul general al RADET, Virgil Ramba, a declarat, in august, pentru NewsIn, ca majorarea cu 28,9% a pretului pe gigacalorie poate sa nu nu influenteze factura de intretinere daca Primaria Municipiului Bucuresti va avea resursele financiare necesare pentru a acorda subventii pentru bucuresteni.
Cu toate acestea, viceprimarul Razvan Murgeanu a precizat, joi, pentru NewsIn, ca Primaria Capitalei poate oferi subventie de maxim 60% in cazul majorarii tarifului de energie termica si ca acest lucru ar determina ca factura de caldura si apa calda sa nu creasca, in medie, cu mai mult de 5 lei.
Potrivit proiectului inclus pe ordinea de zi a sedintei de vineri a CGMB pretul local de facturare a energiei termice catre populatie va fi de la 1 noiembrie de 119lei/Gcal.
Radu Opaina seful Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania a declarat ca majorarea tarifelor de distributie si transport a energiei termice nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare pentru consumatori in aceasta iarna, dar ca, prin subventia acordata, primaria face de fapt un serviciu RADET.
"Primaria Bucurestiului nu face decat sa subventioneze incompetenta RADET care in momentul cand a vazut ca s-a redus consumul, in loc sa-si reduca cheltuielile, a cerut majorarea pretului la gigacalorie", a declarat Opaina.
In octombrie 2006, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii de gospodarire Comunala au decis trecerea la preturil