Calitatea Universitatii are influenta determinanta asupra modelului social si politic. si cum Universitatea a fost timp de un mileniu inima societatii civile, criza sa nu e doar cea a sistemului de invatamant universitar, ci si a societatii. De la aparitia sa, o data cu crearea in 1088 a Universitatii din Bologna pana astazi Universitatea a rezistat timpului.
Acum insa e in fata unei situatii fara precedent. Iar in acest context general initiativa Coalitiei pentru o Universitate Curata de a promova calitatea si democratia i
Universitatea romaneasca e pe cat de necesara, pe atat de partiala.
Caci universitatea romaneasca, viciata inca de la fondarea sa de interventia mult prea puternica a statului (in 1860 era infiintata Universitatea din Iasi, urmata in 1864 de cea din Bucuresti si, in 1872, dar in Imperiul austro-ungar de cea de la Cluj), nu a reusit decat cu greutate sa descopere si sa promoveze libertatea academica.
Cu prea mult stat si prea putina libertate Universitatea romaneasca a fost pusa fata in fata cu totalitarismul comunist total nepregatita. si nu a avut cum sa reziste atacului conceetat al ideologiei si incompetentei. Cand, dupa 1989, lucrurile ar fi putut fi remediate, situatia a fost agravata de confuzia generala.
Transformarea multora din noile universitati private in adevarate fortarete ale fostilor activisti de partid a blocat orice reforma a sistemului academic. De aceea, efortul Coalitiei poate sprijini Universitatea din exterior, dar nu ii poate asigura coerenta interna.
Fiind, prin natura sa, o asociere libera de oameni care urmaresc sa-si desavarseasca formatia intelectuala si sa ofere solutii teoretice si rationale pentru dezvoltarea societatii Universitatea da sensul lumii. Inainte ca democratia occidentala sa fi devenit o realitate, ea era experimentata in universitatile occidental