Ankara ar putea întrerupe cooperarea militară cu Washingtonul După ce a provocat tensiuni între Paris şi Ankara, problema "genocidului armean" riscă să afecteze şi relaţiile dintre
Ankara ar putea întrerupe cooperarea militară cu Washingtonul
După ce a provocat tensiuni între Paris şi Ankara, problema "genocidului armean" riscă să afecteze şi relaţiile dintre Turcia şi SUA.
Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor urma să supună ieri la vot un proiect de lege care califică drept genocid masacrarea armenilor din 1915. Demersul a provocat nemulţumirea guvernului de la Ankara, care ameninţă că va întrerupe cooperarea militară cu Washingtonul.
Preşedintele turc Abudullah Gul a avertizat, într-o scrisoare trimisă omologului său american George W. Bush, că relaţiile bilaterale dintre SUA şi Turcia vor avea de suferit, dacă Legislativul american adoptă legea care recunoaşte genocidul armean.
În cazul unui vot favorabil în Comisia pentru Afaceri Externe, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi-a anunţat intenţia de a supune legea plenului. Preşedintele Bush se opune rezoluţiei, dar Congresul este dominat de democraţi, iar mulţi dintre aceştia sprijină măsura.
Ca şi fostul preşedinte Bill Clinton, actualul lider de la Casa Albă şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca o eventuală rezoluţie adoptată de Congres. Între timp, Ambasada SUA la Ankara a transmis un avertisment pentru cetăţenii americani aflaţi în Turcia, care ar putea fi ţinta manifestaţiilor de protest.
O alianţă strategică în pericol
Parlamentarul Egemen Bagis, membru al partidului aflat la guvernare, AKP, aflat la Washington, a avertizat că adoptarea rezoluţiei ar pune în pericol cooperarea militară a Turciei cu SUA. "Nu uitaţi că 75% din proviziile destinate trupelor americane din Irak trec prin Turcia", a afirmat B