Stabilirea unor limite şi implicarea micuţilor în treburile casnice sunt măsuri pe care un părinte trebuie să le ia în creşterea propriei odrasle Nimeni nu îşi doreşte să crească
Stabilirea unor limite şi implicarea micuţilor în treburile casnice sunt măsuri pe care un părinte trebuie să le ia în creşterea propriei odrasle
Nimeni nu îşi doreşte să crească un copil răsfăţat, dar atingerea acestui ţel este de cele mai multe ori extrem de greu. Atât mamele, cât şi taţii din dragoste pentru propriii copii încearcă să le ofere acestora tot ce este mai bun, dar exagerarea acestui comportament poate fi cauza apariţiei "sindromului copilului răsfăţat".
De multe ori, părinţii favorizează instalarea acestui sindrom, deoarece devin anxioşi la gândul că îşi pot dezamăgi progenitura dacă refuză să îi facă pe plac.
Ei se gândesc că, în momentul în care îi refuză pe cei mici, îi vor face pe aceştia să se simtă nefericiţi şi privaţi de anumite lucruri. Însă nu se poate vorbi despre vina exclusivă a părinţilor.
"Fiecare copil trece prin perioada lui <> , moment în care devine foarte irascibil şi îşi doreşte să facă lucrurile numai cum vrea el, fără a asculta niciun alt sfat. Este o fază trecătoare al cărui apogeu este în jurul vârstei de trei ani", a explicat psihologul şcolar Elena Leonte.
Potrivit specialistului, a-i învăţa pe copii cum să-şi gestioneze frustrările, cât şi ideea că în viaţă lucrurile nu se petrec numai cum îşi doresc ei îi ajută să se dezvolte şi să accepte mai bine dezamăgirile. Stabilirea unor limite rezonabile şi constante îl ajută pe micuţ să se transforme într-o persoană responsabilă.
Şapte sfaturi pentru părinţi
1. Învăţaţi să-i spuneţi "nu" micuţului. Este de datoria părintelui să-i explice copilului că nu îi este totul permis.
2. Copiii au nevoie ca părinţii să le stabilească limite consta