*Acum cartea de credit este în pericol
*Conturile bancare se vând bine pe internet
Micile acte de vandalism ale hackerilor, ce speriau aproape orice utilizator de computer, sunt din ce în ce mai puţine. Aceasta nu este, însă, o veste bună. După cum arată cel de-al 12-lea raport bianual Internet Security Threat al celor de la Symantec, hackerii au început să se orienteze către activităţi ce se mută din zona vandalismului “non profit” în cea a infracţionalităţii mai serioase, care să le aducă beneficii financiare.
Raportul Symantec acoperă perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2007 şi analizează date adunate din aproximativ 180 de ţări, adică peste 120 de milioane de clienţi, servere şi sisteme gateway. Iar ceea ce s-a descoperit nu a fost deloc plăcut. “Viruşii, aşa cum îi ştim noi, sunt în declin”, a declarat, pentru InternetNews. com, Zulfikar Ramzan, unul dintre coordonatorii Treat Research Symantec. “Din topul primelor 20 de mostre pe care le-am primit, 65% puteau ataca informaţii confidenţiale ale utilizatorilor, iar 88% au fost spărgători de parole.
Asta arată că hackerii sunt mult mai orientaţi către beneficiile financiare ale activităţilor lor, în opoziţie cu notorietatea de băieţi răi şi atât, pe care şi-au făcut-o până acum”, a precizat Ramzan. Potrivit acestuia, atacurile hackerilor au devenit tot mai periculoase deoarece tehnologiile folosite nu sunt dezvoltate de la zero, ci se porneşte de la tehnologii deja existente, care sunt doar upgradate şi updatate, pentru a deveni mai periculoase şi mai eficace. De exemplu, Symantec a descoperit că trei dintre kiturile de phishing au fost folosite în peste 42% din atacurile de acest fel.
În general, operaţiunile phishing pot fi complet externalizate şi nu presupun abilităţi tehnice. Dacă cineva vrea să iniţieze un atac phishing, nu trebuie decât să plătească găzduire pe un server de spam