Foto: Rompres
Comisia speciala de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul unor fapte comise de membriii ai Guvernului va fi alcatuita din cinci judecatori, numiti pentru un mandat de trei ani, care nu poate fi reinnoit. In timpul mandatului, judecatorii numiti in Comisie isi pastreaza calitatea de judecator, indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti prevazute de lege.
Aceste prevederi au fost stabilite, joi, in sedinta Consiliului Suprem al Magistraturii.
Iata cateva din prevederile cuprinse in Regulament:
Comisia este formata din 5 judecatori, numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reinnoit.
In timpul mandatului, judecatorii numiti in Comisie isi pastreaza calitatea de judecator. functie de volumul de activitate de la instante, colegiile de conducere pot dispune degrevarea partiala de celelalte activitati a judecatorilor numiti in Comisie.
Pentru stabilirea componentei Comisiei, judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel isi pot depune candidatura la curtea de apel in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii.
In cazul in care nu s-au depus candidaturi, in termenul prevazut, presedintii curtilor de apel, cu avizul colegiilor de conducere si cu respectarea criteriilor prevazute in lege formuleaza o propunere pe care o inainteaza Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerea va fi insotita de acordul judecatorului nominalizat.
Candidatii propusi de colegiile de conducere vor sustine un interviu in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Propunerile privind componenta comisiei vor fi aprobate de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii si vor fi inaintate Presedintelui Romaniei, care va aproba prin decret comp