China semnalează că nu are nicio intenţie să-şi revizuiască politica monetară . Miniştrii de finanţe din cele 13 state membre ale zonei euro au cerut reglarea pieţelor valutare China semnalează că nu are nicio intenţie să-şi revizuiască politica monetară .
Miniştrii de finanţe din cele 13 state membre ale zonei euro au cerut reglarea pieţelor valutare internaţionale şi au acuzat slăbirea yuanului şi a dolarului de creşterea valorii euro. Şeful grupului euro, Jean-Claude Juncker, a afirmat că aprecierea-record a monedei comunitare va încetini creşterea economică a zonei euro, anul viitor.
Europenii sunt hotărâţi să facă oricât de mult zgomot va fi necesar pentru ca moneda chineză şi cea americană să nu mai piardă din valoare. Însă cel mai probabil vor face mult zgomot pentru nimic. La doar câteva ore după ce miniştrii de finanţe din cele 13 state ale zonei euro au afirmat că rata de schimb a yuanului ar trebui să reflecte surplusul în creştere al ţării, Banca Centrală a Chinei a anunţat o rată de schimb yuan/dolar mult mai scăzută.
Economiştii interpretează gestul Chinei ca pe o semnalare a faptului că oficialii de la Beijing nu au nici cea mai mică intenţie să cedeze în faţa presiunilor străine de a grăbi aprecierea yuanului. UE este frustrată din cauza ratei de schimb euro/yuan nu doar din cauza surplusului comercial în creştere al Chinei faţă de Europa, ci şi pentru că declinul dolarului înseamnă că euro va fi nevoit să suporte efectele negative ale ezitării oficialilor de la Beijing de a interveni asupra aprecierii yuanului.
"China şi celelalte ţări emergente ar trebui să facă mult mai flexibil procesul de administrare a ratei de schimb valutar", a afirmat comisarul european pentru politici monetare, Joaquin Almunia, citat de "Financial Times".
Europenii, iritaţi de slăbirea monedei chinezeşti
Miniştrii europeni au