Politicianul portughez nu doreşte ca guvernele naţionale să ocolească Bruxelles-ul în luarea deciziilor Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este îngrijorat de
Politicianul portughez nu doreşte ca guvernele naţionale să ocolească Bruxelles-ul în luarea deciziilor
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este îngrijorat de faptul că noul tratat european ar putea îngrădi puterile instituţiei pe care o conduce, precum şi pe cele ale Parlamentului European. Pe de altă parte, Barroso a declarat că doreşte ca tratatul să fie adoptat.
"Dacă noul tratat va fi adoptat, ceea ce sper că se va întâmpla, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu va folosi schimbările pentru a reduce puterea instituţiilor europene", a declarat Jose Manuel Barroso, într-un interviu acordat cotidianului belgian "de Standaard".
Printre cele mai importante modificări, el a enumerat posibila creare a funcţiei de preşedinte al Consiliului European, cu un mandat de cinci ani, şi pe cea de ministru de externe al UE. Barroso a sugerat că înlocuirea sistemului preşedinţiei rotative prin numirea unui preşedinte al Consiliului ar putea duce la naşterea "unui circuit" decizional care să se desfăşoare în afara Comisiei şi a Parlamentului.
"Există pericolul ca guvernele să îşi rezolve diversele probleme între ele, fără a mai implica instituţiile europene", a explicat Jose Manuel Barroso, precizând că acest lucru va depinde foarte mult şi de politicienii care se vor afla la conducerea Consiliului.
Preşedintele CE a mai adăugat că unele state, precum Marea Britanie, nu înţeleg că "interesul european" nu înseamnă "un compromis" între ţările membre.
Critici la adresa Germaniei
Jose Manuel Barroso a lansat un atac şi mai virulent la adresa Germaniei, acuzând-o de comportament "contradictoriu" faţă de Uniunea Europeană. El i-a repro