Sistemul pensiilor private incepe sa-si arate din ce in ce mai mult punctele vulnerabile. Unele dintre hibe, precum sanctionarea fondurilor indisciplinate si gasirea surselor financiare pentru buna functionare a Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi
de Asigurari Sociale (care va calcula si dirija contributiile catre fondurile private), vor fi rezolvate la nivel legislativ, prin ordonante ale Guvernului. Altele, precum adeziunile in fals la fonduri si influentarea angajatilor in alegerea unui anumit fond de pensii, de catre angajatori, se vor trata de catre procurori sau prin amenzi.
Deocamdata, cele mai spinoase probleme par sa fie cele legate de functionarea Pilonului III - fonduri de pensii cu contributie facultativa, administrate de operatori privati - au relevat ieri participantii la un seminar organizat de Business Standard. "Avem peste 1.200 acte de aderare pe care nu le putem incasa.
Angajatorii invoca modificarile de soft, cheltuielile suplimentare si faptul ca bugetele pe 2007 le sunt deja inchise. Angajatii sunt astfel plimbati de la personal la contabilitate. Estimam ca pe Pilonul III vor fi jumatate de milion de contribuabili, in urmatorii 4 ani.
Deocamdata, cei mai buni platnici sunt liber-profesionistii", a declarat Florina Vizinteanu, director general al BCR Asigurari. "E clar ca este o reactie negativa a angajatorilor", a subliniat, la randul sau, Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Angajatorii au avantajul ca suma platita de ei la pensia facultativa a angajatilor (Pilonul III) este deductibila la calculul profitului impozabil, in limita a 200 de euro pe an.
Gabriela Mateescu, sef de serviciu la Directia Politici Asigurari Sociale din cadrul Ministerului Muncii, a explicat ca printr-o noua ordonanta care va f