Marian Stoicescu spune că legislaţia noastră de apărare a pădurilor ar trebui să aibă ca model Franţa şi Germania. Marian Stoicescu e primul expert european în păduri. Face parte din Marian Stoicescu spune că legislaţia noastră de apărare a pădurilor ar trebui să aibă ca model Franţa şi Germania.
Marian Stoicescu e primul expert european în păduri. Face parte din Asociaţia Europeană a Forestierilor şi ţine legătura cu toate instituţiile europene de profil. În prezent, el e secretarul Uniunii Europene a Forestierilor. După ce a fost silvicultor o viaţă întregă, a vrut să apere pădurea şi altfel a înfiinţat o organizaţie neguvernamentală pentru păduri.
Preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, din care fac parte personalităţi academice precum Victor Giurgiu, Mircea Maliţa şi Ioan Milescu, Marian Stoicescu, vrea să schimbe actualul proiect al Codului Silvic pentru că, prin modul de administrare propus, pădurile sunt în pericol.
- De ce o Federaţie pentru Apărarea Pădurilor?
- Pentru că în România au fost distruse cam 350.000 de hectare de pădure. Iar lucrurile nu se vor opri aici dacă adoptăm legi proaste. Vrem să participăm şi să fim consultaţi la fiecare lege despre păduri care se adoptă. Până acum, am fost refuzaţi de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii atunci când am vrut să aducem îmbunătăţinri la legile pe care le propuneau ei.
- Ce rol are Federaţia în România?
- Deocamdată ne axăm pe reglementările legislative din România, unde e foarte mult de lucru. Vrem să fim un oragnism similar Observatorului Forestier de la Nancy, din Franţa, care e în curs de constituire. Acest observator va monitoriza activitatea forestieră din toate ţările europene. Prin Federaţia pentru Apărarea Pădurilor am dorit să creăm un organism similar acestui observator. Reacţia Comisiei Europene e de susţinere pentru noi.