Turcia si-a rechemat joi ambasadorul in Statele Unite si a amenintat partea americana cu repercursiuni, dupa ce Comitetul pentru afaceri externe din Camera Reprezentantilor de la Washington a adoptat un text in care numeste "genocid" masacrarea armenilor de catre Imperiul Otoman, in perioada 1915-1917, a anuntat CNN.
Documentul a fost adoptat miercuri cu 27 de voturi pentru si 21 impotriva. Administratia americana, in frunte cu presedintele George W. Bush, avertizasera ca un vot in favoarea documentului ar ameninta viitorul relatiilor cu Turcia.
Turcia, care este membru al NATO si un aliat cheie al Statelor Unite in razboiul impotriva terorismului, accepta faptul ca armenii au fost ucisi, insa sustine ca a fost un masacru intr-o perioada haotica si nu o campanie organizata de genocid.
Camera Reprezentantilor ar putea vota documentul in sedinta sa de vineri. Consilierul pe politica externa al premierului turc, Egemen Bagis, a declarat ca, daca textul este adoptat si de camera, "consecintele nu vor fi placute", adaugand: "va pot asigura ca Turcia poate sa joace dur".
Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat nu a putut sa confirme informatia legata de rechemarea ambasadorului Nabi Sensoy, afirmnad ca "oamenii sunt chemati uneori acasa pentru consultari, altadata sunt chemati pentru alte motive".
Liderii democrati afirmasera ca, in cazul in care documentul trece de Comitetul pentru afaceri externe, intentioneaza sa-l supuna dezbaterii in Camera.
Comitetul pentru afaceri externe a adoptat documentul in ciuda avertismentelor lansate de Turcia si a ostilitatii administratiei Bush. Presedintele turc Abdullah Gul a calificat drept "inacceptabil" textul votat de comitetul american, in timp ce Departamentul de Stat si-a exprimat „deceptia” fata de adoptarea documentului.
Aceasta rezolutie