Ce e mic, negru şi bate la uşă? Pentru cei care nu-şi mai amintesc de bancurile epocii de aur voi spune că răspunsul la această întrebare era: viitorul. Sursa: EVZ
Involuntar mi-am amintit de această previziune sumbră cu prilejul difuzării la Jurnalul TVR a imaginilor în care doi foşti miniştri ai agriculturii, Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, erau prezentaţi într-o ipostază dubioasă.
Prima consecinţă - inevitabilă de altfel - a scandalului a fost înregistrată deja prin demisia domnului Remeş. Dacă analizăm atent atitudinea premierului din zilele precedente, vom înţelege că nici el nu avea prea mari speranţe că ministrul agriculturii mai putea fi salvat. Capul său fusese probabil retezat înainte de anunţul public al demisiei.
Întrebarea care se pune acum este însă ce se va întâmpla în momentele următoare? Este greu de crezut că liberalii nu vor încerca să contraatace şi să răscumpere cumva sacrificiul pe care au fost nevoiţi să-l facă. Normal ar fi, dacă ne luăm după declaraţiile justiţiare din campania electorală, să asistăm la preluarea stindardului luptei anticorupţie, la o eliminare din guvern a celor suspecţi sau care strică imaginea partidului Brătienilor şi la încurajarea publică a organelor de anchetă în cazurile de corupţie.
Măcar de dragul campaniei electorale care începe în mai puţin de două săptămâni pentru alegerile europarlamentare ar trebui ca mesajul celor aflaţi la putere să fie unul curajos şi justiţiar. În acest fel, guvernul şi-ar putea păstra legitimitatea morală. Din păcate, primele semnale nu prevestesc nimic bun. Politicienii vizaţi de anchetele DNA se grăbesc să arunce cu pietre în Daniel Morar cerându-i capul, deşi nimic nu dovedeşte că DNA este sursa imaginilor cu cei doi foşti demnitari.
Normal ar fi ca, înainte de a pune la zid DNA, să se efectueze o cercetare pentru a sta