Riscul valutar şi cel al majorării dobânzii pot determina chiar o accelerare a ritmului de creştere a datoriilor. Restanţele populaţiei se apropie cu paşi repezi de jumătate de miliard de Riscul valutar şi cel al majorării dobânzii pot determina chiar o accelerare a ritmului de creştere a datoriilor.
Restanţele populaţiei se apropie cu paşi repezi de jumătate de miliard de lei. Datele publicate de Banca Naţională a României arată faptul că, la sfârşitul lunii august, întârzierile mai mari de 30 zile la plata ratelor au totalizat peste 484 milioane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, restanţele populaţiei s-au dublat.
Valoarea medie a unei restanţe s-a majorat cu aproape 75% pe parcursul a 12 luni. Astfel, în august 2007, peste 329.600 persoane aveau datorii către instituţiile de credit. Iar pentru luna similară din 2006, datele BNR arată aproape 277.465 persoane. Astfel, restanţa medie a urcat de la 844 lei/persoană, în august 2006, la aproximativ 1.470 lei/persoană, în august 2007.
Adică, pe măsură ce băncile au găsit metode de a acorda un volum mai ridicat de credite, au început să înregistreze şi întârzieri la plata unor rate din ce în ce mai mari.
Restanţele aferente creditelor în lei continuă să fie principala datorie a populaţiei. Totuşi, împrumuturile în valută încep să înregistreze datorii în continuă creştere.
Creştere spectaculoasă a datoriilor în valută
Datele BNR arată faptul că, în august 2007, aproape 86% din sumele totale restante proveneau de la împrumuturi acordate în monedă naţională. Iar comparativ cu perioada similară din 2006, restanţele în lei s-au dublat. Pe de altă parte, datoriile provenite de la creditele în euro s-au ridicat la 20 milioane de euro (echivalentul a 65,75 milioane de lei), în creştere de la 7,4 milioane de euro (aproximativ 26,23 milioane de lei) în august 20