Ministerul Educatiei va primi in 2008 6% din Produsul Intern Brut, mai mult fata de 2006, cind Educatiei i s-a alocat 5,21%.
"Daca se va vota acest buget pentru 2008, noi sintem deocamdata multumiti. Acest 6% din PIB pentru educatie arata ca se da un pic de atentie si scolii. Va fi putin mai bine pentru noi. Acum nu avem elemente ca sa facem declaratii concrete privind cresterile salariale din 2008. Nu s-a discutat despre coeficientul de inflatie. Anul acesta am avut, in total, cresteri de 23% ale salariilor personalului didactic si de 18% pentru nedidactic", a spus presedintele Sindicatului Invatamint Braila (SIB), Valeriu Partene.
Pentru anul viitor guvernul a prevazut bani pentru continuarea tuturor proiectelor demarate in 2007 sau mai inainte. Se vor acorda bani pentru: rechizite scolare pentru aproape un milion de elevi, derularea programului pentru calitate si evaluarea calitatii in sistem, achizitionarea de calculatoare, achizitionarea de inca 800 de microbuze scolare pentru mediul rural defavorizat, diferite granturi pe educatie pentru rezolvarea problemelor comunitatilor, dotarea unitatilor de invatamint cu mobilier scolar, campusuri scolare, programul "Bani de liceu", dotarea laboratoarelor, dotarea cu echipament sportiv, informatizarea unitatilor de invatamint si cercetare, crearea de scoli de arte si meserii pilot, asigurarea de utilitati sanitare pentru unitatile scolare din mediul rural, reforma educatiei timpurii, construirea si reabilitarea de gradinite.
Ultima etapa de crestere salariala a fost la 1 octombrie, cind pentru personalul didactic si didactic auxiliar salariile au crescut cu 15%, iar pentru nedidactic au crescut cu 11%. Ca urmare, un cadru didactic cu studii superioare, debutant, are un salariu de baza de 650 de lei, un profesor cu definitivatul are un salariu de baza de 660 de lei, iar un profesor cu gradu