O sarcină din cinci, în lume, se termină printr-un avort şi aproape jumătate dintre avorturi sunt practicate în condiţii periculoase, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei medicale The Lancet. Numărul sarcinilor a fost estimat în 2003 la 205 milioane, dintre care 20% s-au terminat printr-o întrerupere voluntară. În Europa de Est, aproape jumătate dintre sarcini au sfârşit printr-un avort.
Nivelul de avorturi la nivel mondial a scăzut cu 17% între 1995 (46 de milioane) şi 2003 (42 de milioane), potrivit estimărilor bazate pe date naţionale oficiale şi studii. Dintre 1.000 de femei cu vârste între 15 şi 44 de ani, 29 au avut un avort în 2003, faţă de 35 în 1995. Europa de Vest a avut nivelul cel mai scăzut de avorturi în 2003 (12 la mie).
În aceeaşi perioadă, avorturile practicate în condiţii improprii nu s-au diminuat (48%). Majoritatea au loc în ţări în curs de dezvoltare (97%). Avorturile periculoase, practicate de persoane care nu au competenţa necesară şi/sau în condiţii sanitare insuficiente, sunt o „cauză majoră” a mortalităţii femeilor, notează autorii studiului, Gilda Sedgh (Institutul Guttmacher din New York) şi Iqbal Shah (Organizaţia Mondială a Sănătăţii).
Diminuarea nivelului de avorturi a fost mai importantă în ţările dezvoltate decât în ţările în curs de dezvoltare. În ţările dezvoltate, scăderea cea mai notabilă vizează Europa de Est (44 de avorturi la mie în 2003 faţă de 90 la mie în 1995). „Reducerea nivelului de avorturi coincide cu o creştere importantă a utilizării contracepţiei”, subliniază studiul. În ţările în curs de dezvoltare, numărul total al avorturilor a scăzut puţin (35 de milioane faţă de 35,5 milioane), din cauza creşterii populaţiei.
În ţările dezvoltate, cele mai multe avorturi sunt realizate în condiţii de securitate satisfăcătoare (92%), în timp ce în ţările în curs de dezvoltare mai mul