Românii sunt tot mai bolnavi, a crescut puterea de cumpărare şi au intrat pe piaţă produse mai bune.
Consumăm cu aproape 30%mai multe medicamente decâtacum cinci ani, aceasta fiinduna dintre cele mai spectaculoasecreşteri din Europa. De ce? Pede-o parte pentru că românii au accesla produse mai bune, pe de altă partepentru că sunt tot mai bolnavi, populaţia fiind îmbătrânită.
Farmaciştii independenţi vorbescînsă şi despre un consum „forţat“,dirijat de lanţurile de farmacii, care aude îndeplinit „targeturi de vânzare“.Acestea au în spate producători şidistribuitori de medicamente al cărorprofit este crescut în urma adaosurilorcomerciale pe care le practică.
Medicamentele fără reţetăse vând ca pâinea caldă
Rata medie anuală de creştere aconsumului de medicamente a fost de28,4%, pornind de la 734 de milioanede euro în 2003 şi ajungând la 1.745 demiliarde de euro în perioada 2006-iulie2007, arată un studiu prezentat laCongresul farmaciştilor „Pharma2007“.
„Este o creştere inimaginabilăchiar şi pentru ţările occidentale,numai că noi trebuie să ţinem cont cănivelul de la care am plecat a fostredus“, ne-a declarat Marian Pană,manager în cadrul grupului Cegedim.Una dintre pieţele care s-audezvoltat spectaculos în ultimii ani estecea a medicamentelor prescrise fără reţetă, aşa numitele OTC-uri.
„Până săajungă în spital, oamenii au început săapeleze la medicul de familie şi la farmacist.Apoi, merg în laboratoare să-şifacă analizele şi, în cele din urmă, ajungla spital“, a completat Marian Pană.Acelaşi studiu prezentat la CongresulFarmaciştilor arată că rata decreştere a consumului de medicamentela farmaciile cu circuit deschis a fost de34%, crescând de la 69,7% la 82%, întimp ce la farmaciile de spital a fost de13,1%, scăzând de la 30,3 la 18,9%.
Accesul la produsemai bune a crescut