Ministerul Muncii, Ministerul Economiei si Finantelor, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Ministerul Agriculturii si Ministerul Culturii au primit pentru 2008 cele mai mari cresteri de alocatii bugetare fata de sumele din 2007, de la 40% - pentru majorarea pensiilor, pana la 26%, conform proiectului de buget pe 2008.
De cealalta parte, Ministerul Justitiei are un minus de 15%, iar Ministerul de Interne de 3%.
Cheltuielile de personal prevazute in buget ar urma sa creasca anul viitor cu numai 5% in lei (dar cu taierea posturilor vacante din schemele ministerului), fata de un salt de 28% conform bugetului pe 2007, insa inclusiv FMI si-a exprimat indoieli in privinta capacitatii Guvernului de a face fata presiunilor sindicale, recomandand ca macar orice crestere salariala sa fie amanata pentru a doua jumatate a anului.
De altfel, si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat pentru ZF ca la dezbaterile din Parlament asteapta ca opozitia sa introduca amendamente pentru suplimentarea fondurilor pentru politici sociale, inclusiv majorarea salariilor pentru bugetari, precum si pentru agricultura.
Bugetul aprobat de Guvern constituie o sursa de ingrijorare pentru banca centrala, care se teme de efectele pe care cresterile salariale si de pensii prevazute, precum si cele pe care le vor antrena in economie, le vor avea asupra inflatiei.
BNR si-ar dori nici mai mult nici mai putin ca amendamentele din Parlament sa propuna reduceri de cheltuieli, nu cresteri, in ciuda atmosferei preelectorale.
Banca centrala considera ca politica monetara si politica de curs sunt aproape epuizate ca eficienta in lupta cu inflatia, cerand Executivului ca politica fiscala sa preia rolul principal, asa cum a recomandat insistent si FMI, care a cerut si o strategie fiscala pe termen med