1888. Grenchen, Elvetia. Adolf si Alfred Kurth deschideau un atelier de mecanisme si piese de orologerie cu numai trei angajati. 2007. Atelierul are peste o mie de angajati, realizeaza ceasuri performante in valoare de zeci de mii de dolari si se numeste
Cu numai trei angajati, in atelierul modest din Grenchen au inceput sa fie produse ceasuri din ce in ce mai performante. Asa au inceput sa apara si premiile. Mai intai au fost expozitiile de la Milano, apoi cele de la Bruxelles si Berna, pentru ca, in 1900, mica firma sa fie recunoscuta in toata Elvetia. Abia in 1906 numele brandului a fost imprimat pe un ceas de mana - Grana (graunte), latinescul pentru Grenchen. Initial, ceasurile Grana au fost dedicate exclusiv doamnelor.
In 1936, cei doi Kurth au creat primul ceas cu afisare digitala, iar in 1938, la 50 de ani de la fondare, Grana avea 250 de angajati. Acela avea sa fie momentul in care Grana devenea Certina (in latina, certus inseamna cert, sigur). Peste inca 10 ani, fabrica crescuse deja cu inca 100 de angajati, astfel ca, in 1948, Certina a deschis prima filiala in Republica Federala Germania. In 1959 a fost inventat sistemul DS (Double Security), iar Certina a ridicat etanseitatea ceasurilor la 20 m si rezistenta la soc la 6 m, recorduri mondiale pentru acea vreme.
In 1960, Dhaulagiri (8.162 m), al saptelea cel mai inalt varf muntos din lume, a fost escaladat de o echipa elvetiana condusa de Max Eiselin. Sase alpinisti au testat atunci ceasurile Certina DS, purtandu-le in acea expeditie. In anul urmator, Certina a lansat modelul Blue Ribbon, cel mai rezistent ceas din lume la acel timp. De data aceasta, membrii expeditiei Sealab-II, echipa de scafandri a US Marines a fost cea care a purtat ceasurile Certina DS.
Doi ani mai tarziu, NASA a evaluat Certina DS Super PH 1000 m ca fiind excelent dupa ce ceasul a "participat"