Fostul consultant al sultanului Bruneiului pe probleme de arta a ajuns sa ii concureze acestuia averea. Nasser D. Khalili e al cincilea pe lista celor mai bogati oameni din Marea Britanie si posesorul celei mai mari colectii de arta privata din lume (in valoare de 5,8 miliarde lire / 9 miliarde dolari). Singurul miliardar din lume care si-a construit cea mai mare parte din avere prin achizitionarea si vanzarea de arta a inceput sa colectioneze arta in anii '70 si treptat a devenit cel mai mare cumparator de la Christie's. A trebuit chiar sa devina mai discret, pentru ca preturile cresteau exagerat de fiecare data cand licita el. Ceea ce a ajutat la promovarea si aprecierea (inclusiv financiara) a artei islamice in lume.
Nascut in Iran in 1945, intr-o familie de evrei comercianti de arta, la 14 ani Nasser parea deja pasionat de colectii (la acea vreme doar de bancnote si timbre). Mai tarziu si-a indreptat atentia catre obiecte persane din metal si caligrafia Coranului.
Dupa antrenamentul militar (nu a luptat niciodata insa), in 1967, la 22 de ani a plecat in SUA, unde si-a completat educatia, obtinand o diploma in IT la Queens College NY, apoi in '78 s-a stabilit la Londra. Khalili a obtinut intre timp si un doctorat in arta islamica, la Universitatea din Londra, unde preda acum.
Primele milioane le-a facut ca dealer de arta, descoperind si cumparand piese mult mai vechi (si deci mult mai valoroase) care erau prezentate de altii ca fiind din secolul al 19-lea. Colectia sa cuprinde acum 25.000 de piese, majoritatea islamice, dar si japoneze, suedeze sau spaniole de inspiratie maura, toate prezentate intr-un catalog de 38 de volume. Printre achizitiile cu care se mandreste se numara o istorie a lumii scrisa in secolul al 14-lea, la comanda unui han mongol, pe care a dat 10 milioane de dolari in 1990 si care acum s-ar vinde la un pret dublu. Sau c